Är det en planta? Är det en sten? Det är Lithops!

Är det en planta? Är det en sten? Det är Lithops!

Kom över ett gäng Lithops (Living Stones) här om dagen. Eftersom jag använder sten och mineraler i mina terrarier passar även Lithops bra för att få till en stenig landskapskänsla. Handlaren som sålde dem till mig berättade att de säljer dåligt i Sverige eftersom de anses vara för udda och konstiga. Och visst väcker de förundran. När min vän Lisa hälsade på härom dagen, utbrast hon: VAD ÄR det där? Vi enades om att DET ÄR förtjusande små plantor, helt enkelt.

Lithops är suckulenter som tillhör familjen Aizoaceae. Plantorna har sitt ursprung i södra delarna av Afrika. I det vilda växer de i Namibia, Sydafrika och i mindre områden kring Botswana och Angola. Det finns cirka 1000 olika sorter som lever i torra gräs- och stenlandskap.

Lithops är populära husplantor och många suckulentodlare har samlingar. I inomhusmiljö vill de leva torrt och under vintern ska man knappt vattna dem alls, eller bara när gamla blad har torkat och ersatts av nya. De trivs i lite varmare miljöer så de passar bra i terrarier med andra plantor som kräver lite vatten. Blomningen sker under hösten och det är också under den som de behöver mest vattning, även om man alltid ska vara sparsam. Vattnar man för mycket så spricker bladens yttre lager.

Tänker att Lithops kanske är räddningen för oss med halvgröna fingrar och helgrönt hjärta. De kräver lite skötsel, men är lätta att ge mycket beundran.

Mineraler rocks!

Mineraler rocks!

Tillandsia, vilka är ni?

Tillandsia, vilka är ni?