Tillandsia, vilka är ni?

Tillandsia, vilka är ni?

Jag såg en Tillandsia (luftplanta) första gången i San Francisco någon gång kring 2007. Blev helt förhäxad av dessa plantor som levde fritt, utan jord, och som hade de mest spektakulära bladformer. Vissa såg ut som spindlar, andra som sjöborrar. Vilda och fantastiska. Några år senare besökte jag en vän i Oregon och hon hade luftplantor. När jag åkte hem kunde jag inte sluta tänka på dem. Började googla och leta. Här är jag nu, fullblodad luftplantfanatiker.

Tillandsia (airplants, luftplantor) tillhör arten Bromeliad. Arten förekommer i Amerika, från USA till Argentina, och kan hittas i öken-, berg- och skogsområden. Det finns ungefär 600 sorter. De är epifyter (av grekiska epi, ’på’, och phyton, ’växt’) och lever utanpå andra växter utan att ta näring eller vatten från dem. Tillandsia producerar små rötter för att förankra sig på träd eller stenar.

De blommar regelbundet och efter blomningen förökar de sig själva och en ny planta växer upp vid roten av plantan. När man har Tillandsia som husplantor kan man antingen lämna den nya växtklumpen hos moderplantan, det kan bli rätt coola former med flera på varandra, eller avlägsna dem till enskilda plantor när de är ungefär hälften så stora som moderplantan.

Men även om namnet luftplanta kanske ger intrycket av att de enbart lever på luft, så kräver de precis som andra växter lite mer omvårdnad än så. Ljus och vatten är nödvändigt för att de ska växa. Kök och badrum är idealiska platser, men får de bara vatten och ljus så växer de i vilken miljö som helst. Undvik dock att placera dem i direkt solljus.

I Skandinavien har vi torr luft inomhus så det är viktigt att vattna plantorna regelbundet. Det gör man genom att spreja dem med en blomspruta ett par gånger i veckan. Man kan också sänka ner dem i vatten en gång i veckan och låta dem ligga och suga i sig den fukt de behöver i någon timme. Se till att plantorna får rinna av när du tar upp dem från badet för att undvika att roten ruttnar.

Luftplantorna säger till om de får för lite vatten. Bladen krullar sig med än vanligt och ändarna på bladen blir bruna. Då är det läge att skicka dem till badet eller duschen.

I hemmet eller i andra offentliga miljöer är luftplantor roliga och lätta växter att sköta. Det är egentligen bara fantasin som sätter begränsningar för vad man kan göra med dem. De går utmärkt att fästa på nästan alla ytor, de går att hänga eller ha liggande. Det är också roliga plantor för barn som är intresserade av växter att skapa med.

Är det en planta? Är det en sten? Det är Lithops!

Är det en planta? Är det en sten? Det är Lithops!

Naturens konstformer gör ont ibland